Nieuws

 

 

Actueel

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Nieuws

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Licht van de Wereld
Van Goede Vrijdag naar Pasen
De Goede Week begon met het drama in Parijs: de brand in de kathedraal Notre Dame. Op paaszaterdag wordt na de paaswake de nieuwe verlichting van de toren van de Sint-Baafskathedraal aangestoken. Rector Ludo Collin legde op het persmoment dinsdagavond een verband: "Het is hoopvol dat de Parijzenaren vast besloten zijn om hun kathedraal te herbouwen. Laat deze nieuwe verlichting van onze toren een teken zijn van de Gentse solidariteit met de mensen in Parijs. Vernietiging heeft nooit het laatste woord!"

De nieuwe verlichting maakt deel uit van het Lichtplan van de stad Gent en komt er na de restauratie van de toren van de Sint-Baafskathedraal.
Vieringen Goede Week en Pasen
Sint-Baafskathedraal
Bisschop Luc Van Looy zal voorgaan:
 • op Witte Donderdag (19u - met voetwassing en aanbidding bij het rustaltaar); 
 • op vrijdag 19 april om 20u (19.30u, inzingen) in de Goede Vrijdagwake met jongeren ;
 • in de Paaswake om 21u en in de eucharistieviering op Paasdag om 11u.
 • Op Goede Vrijdag en Paaszaterdag worden om 8u ook de Morgengetijden gebeden in de kathedraal en is er gelegenheid tot aanbidding.
 • Op Paasdag gaat de bisschop voor om 15.30u in het plechtig lof in Oostakker-Lourdes en om 17.30u  in de feestelijke vespers in de kathedraal.
De passie
Zaterdag 4 april 2020
Volgend jaar ben je bij het begin van de passieweek 2020 welkom in Sint-Niklaas op de Grote Markt voor DE PASSIE. In de namiddag zijn alle kandidaat-vormelingen reeds welkom voor een vormelingennammiddag.
De voorbereidingen in Sint-Niklaas zijn al volop bezig. In alle parochies van het ruime Waasland ontvingen de gelovigen het voorbije weekend een inspirerende kaart. Lees alle info op www.depassie.be of volg op facebook
Van Afghanistan naar Oostakker-Lourdes
Profundo, zondag 29 april 
 
Deze PROFUNDO-activiteit (interlevensbeschouwelijke ontmoetingen) heeft als thema: De vrouw in de religies en levensbeschouwingen

Om 15u zijn we welkom in de Afghaanse moskee aan de Dampoort. Daarna bezoeken we het graf van enkele markante vrouwen op Campo Santo en trekken we verder op pelgrimstocht (te voet of met de bus) naar Oostakker-Lourdes. Daar zijn we welkom voor een bezoek aan de grot en worden we getrakteerd op lekkere hapjes. Vrouwen uit verschillende religies gaan met elkaar in gesprek en we luisteren ook naar livemuziek.

IJD-Gent (met als jaarthema Magnifiek) werkt actief mee aan dit interreligieuze initiatief. 

Alle info over dit initiatief vind je hier
School voor Geloofsverdieping
Nieuwe editie 2019-2020

In september 2019 start een nieuwe editie van de School voor Geloofsverdieping. Tijdens 19 bijeenkomsten wordt in 1 jaar op een toegankelijke manier het Bijbelse geloof verheldert.

Voor wie?
 • voor leden van nieuwe parochieploegen
 • voor pastoraal geëngageerden in parochies en voorzieningen
 • voor christenen die hun geloof willen herbronnen
 • voor elkeen die de schoonheid van het geloof wil ontdekken
Heiligheid, ook voor mij?
Bronmoment, 25 april 19u

Op de jaarlijkse jongerenavond in het Gentse Seminariehuis spreekt Elien Loobuyck over 'heiligheid'. Ze doet dat in het spoor van de mooie tekst van paus Franciscus over dit thema en ze laat zien dat heiligheid geen grootse acties of bidmarathons omvat, maar wel liefdevol handelen vanuit het geloof.

Lees hier meer op de website van IJD
Seminarie over het boek Job
HDGI, 27 april 

De Bijbelse mens is op zoek gegaan naar een antwoord op de vraag naar de plaats van God in het lijden. Een kant en klaar antwoord is er niet...

Vier zaterdagvoormiddagen lezen we in het boek Job en gaan we in gesprek met de deelnemers en met experten. Het Bijbelseminarie van het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut staat open voor alle geïnteresseerden en vindt plaats op 27 april, 4, 11 en 18 mei (9u - 12.40u).  Alle info en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier 
Erfgoeddag
Zondag 28 april 
 
Onder het motto 'Hoe maakt u het?' staat de Erfgoeddag 2019 in het teken van technieken, materialen en ambachten. Bekijk het zeer uitgebreide aanbod op www.erfgoeddag.be
 • In de Sint-Baafskathedraal is er de tentoonstelling: Met goud doorweven. Liturgische gewaden geïnspireerd op Van Eyck (i.s.m. Arte-Grossé) - 13u tot 17u (loopt door tot 5 mei)
 • Bij de Paters Karmelieten (Burgstraat) is er een rondleiding: Oude ambachten tussen de muren van het klooster (doorlopend vertrek tussen 11u en 17u) - lees hier meer
Tot maandag in Mechelen!
Samen geroepen 

In opvolging van de synode over de jongeren en de brief van paus Franciscus Christus vivit ('Christus leeft!'), nodigen de Vlaamse bisschoppen jongeren en iedereen uit die betrokken is bij jongeren uit voor een dag van ontmoeting, getuigenis en vieren: 
alle info, vind je hier
Meegedeeld

Overleden

Diaken André Arnould is op vrijdag 12 april 2019 thuis overleden in Lebbeke. 
André Arnould werd geboren in Anderlecht op 13 januari 1941 en tot diaken gewijd in Gent op 16 september 2007.
Hij was als diaken verbonden aan de parochie Lebbeke-Heizijde H. Joannes Maria Vianney.
Hij was gehuwd met Monique Scholliers en was huisarts in Lebbeke. 
De uitvaart is vandaag, donderdag 18 april, om 10u in de O.L.Vrouw-Geboortekerk in Lebbeke.   

E.H. Jozef De Rouck is op dinsdag 16 april 2019 in Haaltert in RVT Sint-Anna overleden. 
Hij werd geboren in Haaltert op 4 maart 1922 en priester gewijd in Gent op 22 mei 1948.
Hij was onderpastoor in Verrebroek (31 mei 1948), onderpastoor in Steenhuize-Wijnhuize (30 september 1949), onderpastoor in Aalst, O.-L.-Vrouw (31 maart 1960) en pastoor in Baardegem (7 januari 1974). Hij bekwam eervol ontslag en ging op rust op 1 juni 2000.
De uitvaart zal plaatshebben op dinsdag 23 april om 10u in Baardegem.
Agenda
"Hij is niet hier. Hij is tot leven gewekt!" (Lc 24, 1-12)
Website
Facebook
YouTube
Copyright © 2019 Bisdom Gent, All rights reserved.Email Marketing Powered by Mailchimp