Nieuws

 

 

Actueel

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Nieuws

Belgische katholieke kerk investeert in klimaatvriendelijke toekomst

Op 4 oktober, feestdag van Sint-Franciscus, publiceerden de Belgische bisschoppen de engagementsverklaring Laudato si'. Ze vragen aan de financiële instellingen waarmee hun bisdommen samenwerken om investeringen in fossiele brandstoffen in de komende jaren te vervangen door investeringen in bedrijven en projecten die naar een duurzame energietoekomst streven.
De oproep verwijst naar de encycliek Laudato si' van paus Franciscus. Samen met verschillende kerkelijke organisaties, sluiten de Belgische bisdommen aan bij de Global Catholic Climate Movement.

De vinvis is 'Out of the box'


Maandag is vinvis Leo onder veel persaandacht de Sint-Baafskathedraal binnengedragen. Hij wordt tentoongesteld in de kooromgang en zal daar tot maart verblijven. Lees hier meer over de aankomst van Leo en de symboliek van de vinvis.

Bekijk dit 'wervelende' filmpje over de aankomst van de vinvis in de Sint-Baafskathedraal.

 

De vinvis is één van de kunstinstallaties die vanaf 7 oktober op 4 plaatsen in de stad te zien zijn onder de noemer ‘Out of the box’. Het gaat om objecten uit de academische collecties van de Universiteit Gent, die dit jaar 200 jaar bestaat.

Bach & Bijbel
 

Op donderdag 19 oktober (Sint-Baafshuis, 20 u tot 21.30 u) vindt de inleidende avond plaats van de nieuwe CCV-reeks Bach & Bijbel. De weg naar schoonheid. Er volgen nog 4 avonden in de sterke liturgische tijden. De avonden kunnen apart gevolgd worden.
Inleider is Jan Christiaens, musicoloog en educatief medewerker van CCV in het bisdom Gent

Vrijheid in gevangenschap
 

Op drie donderdagavonden wil TAU Gent reflecteren over mens worden. Telkenmale stellen we ons de vraag: wat kluistert ons en wat maakt vrij - in relaties, in ons lichaam, in de kerk? Maar ook: is deze tegenstelling houdbaar? De gesprekken worden geleid door Wim De Moor

Concreet: donderdag 5, 12 en 19 oktober, 19.30 u. - 22 u. - Sint-Baafshuis. Lees hier alle info en inschrijvingsmogelijkheden.

Startmomenten Welzijnszorg


Op 11 oktober vinden de startmomenten plaats van de campagne Welzijnszorg 2017: Samen tegen Armoede (14 u.: Onderwijs en inspiratie - 18.30 u. tweede startmoment, telkens in Sint-Baafshuis). Alle praktische info lees je hier.

Infoavond over het permanente diaconaat
 

Wat moet ik mij bij 'een diaken' voorstellen? Waaruit bestaat een diakenopleiding? Hoe kan ik diaken worden? Denk je erover om diaken te worden of wil je meer weten over het permanente diaconaat? Kom dan naar deze infoavond. Je krijgt er een informatie over de opleiding, een getuigenis van een diaken en een antwoord op je vragen.  

Concreet: Woensdag 11 oktober, 19.15 u. - 22 u. - Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2 Gent. Info en inschrijven via Jaak Pauwels (03 776 65 49 of ja-pa@skynet.be)

Luther in concert


Precies 500 jaar geleden maakte Martin Luther zijn beruchte 95 stellingen publiek. In 2017 worden dan ook allerlei lezingen, evenementen en concerten georganiseerd om 500 jaar reformatie in de picture te zetten. Zo kunnen we op 19 oktober (20 u.) in de Sint-Pieterskerk in Gent genieten van '500 jaar x 500 stemmen'. Onder leiding van Steve De Veirman vertolken verschillende koren en het publiek de zogenaamde Luther-koralen.
 
Een overzicht van alle evenementen in België vindt je op de website www.refo2017.beEen overzicht van alle activiteiten in en rond Gent vind je hier.

Agenda
 

 • Do 05.10: Feestelijke jongerenavond IJD 
  (Seminariehuis, Gouvernementstraat 12, Gent - 19 uur)
   
 • Do 05.10: Vrijheid in gevangenschap - eerste bijeenkomst (zie supra)
   
 • Vr 06.10: Opening 'Out of the box': een ontmoeting tussen wetenschap en stad (in het kader van 200 jaar UGent (met medewerking van de Sint-Baafskathedraal) 
   
 • Vr 06.10: Feestelijke dankviering voor uittredend vicaris Luk De Geest (Sint-Baafshuis)
   
 • Zo 08.10 - di 10.10: Vormingstweedaagse voor priesters van de dekenaten Gent/Oudenaarde/Sint-Niklaas (Bethanië priorij in Loppem)
   
 • Wo 11.10: startavond Welzijnszorg
   
 • Wo 11.10: infoavond permantente diaconaat 
  (19.15 u. - 22 u.) - Sint-Baafshuis (zie supra)
   
 • Do 12.10: Vrijheid in gevangenschap - tweede bijeenkomst (zie supra)
   
 • Za 14.10: Vormingsnamiddag 'na scheiding'
   
 • Zo 15.10 - di 17.10: Vormingstweedaagse voor priesters van de dekenaten Dendermonde/Zottegem/Eeklo (Bethanië priorij in Loppem)

De steen die de bouwlieden hebben afgekeurd, is juist de hoeksteen geworden.
(Mt. 21, 33-43)

Copyright © 2017 Bisdom Gent, All rights reserved.
 Annuleer uw inschrijving op deze nieuwsbrief    Update uw persoonlijk profiel

Email Marketing Powered by MailChimp