Nieuws

 

 

Actueel

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Nieuws

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Dag van het Woord 
Zondag 2 december
 
"Het zou goed zijn," aldus paus Franciscus na het Jaar van Barmhartigheid, "dat er een zondag helemaal gewijd zou zijn aan de onuitputtelijke rijkdom van Gods Woord." De Belgische bisschoppen beslisten om dit te doen op de 1ste zondag van de advent: "Kerstmis betekent dat het Woord mens wordt. De advent als voorbereidingstijd is dus ten nauwste verbonden met het Woord dat in ons leven komt."

Lees meer op:
www.kerknet.be/dagvanhetwoord-2018

Advent, een intense tijd
 
Heel wat initiatieven helpen de komende weken om ons intens voor te bereiden op Gods menswording:

 • Lees hier de Bijbelse meditatie die zal verschijnen in het decembernummer van Kerkplein over de 'twijg van Jesse' (Js 11, 1-9): 'God van kleine beginnen' 
   
 • Jaarlijks organiseren de jezuïeten een digitale adventsretraite die veel volgers kent. Schrijf je hier in: www.ignatiaansbidden.org  ('Zie, ik ga iets nieuws beginnen')
   
 • In verschillende dekenaten en parochies zijn er adventsbezinningen. Zo kan je op 6 december in Ninove terecht voor een lezing van Jan Dumon ('Geloven met de voeten op de grond'). (download hier de folder) en op maandag 10 december spreekt iconenschilder Joris Van Ael in Wetteren (lees hier meer)
   
 • IJD Gent en IJD Gent Student organiseren in het Seminariehuis van 3 tot 12 december een gebedsweek voor jongeren. Lees meer op onze Kerknetpagina of vraag info via karen.germeys@kerknet.be 
   
 • Naar jaarlijkse gewoonte nodigt IJD-Gent de diocesane kerkgemeenschap uit voor de Advensontmoeting op donderdag 20 december in de crypte van de Sint-Baafskathedraal (19.30u) en op het binnenplein van het Sint-Baafshuis. Lees meer over het verloop van de avond op onze Kerknetpagina.
   
 • Zaterdag 22 december organiseert CCV in het bisdom Gent het unieke orgelconcert La Nativité du Seigneur (Olivier Messiaen) in de Sint-Baafskathedraal voorafgegaan door een luisterlezing (Jan Christiaens en Nicolas De Troyer). Meer info hier 

Oproep tot ecologische bekering
Belgische bisschoppen en de klimaatcoalitie
 
De bisschoppen van België delen de bezorgdheid van de Klimaatcoalitie die op zondag 2 december in Brussel de mars Claim the climate organiseert. Op maandag 3 december start in de Poolse stad Katowice de belangrijke VN-klimaattop. In navolging van paus Franciscus roepen de bisschoppen op tot een diepgaande ecologische bekering en een integrale ecologie. Lees hier hun oproep
  

Welzijnszorg
Zorg dragen voor anderen tijdens de advent
 
Zoals elk jaar maakt Welzijnszorg werk van structurele armoedebestrijding in eigen land. Armoede is een complex verhaal. Het kan ons allemaal overkomen. Kinderen en jongeren groeien op in zeer diverse contexten, maar toch belanden kansarme en kansrijke kinderen samen op de schoolbanken. Samen Tegen Armoede ondersteunt meer dan 100 projecten en organisaties die armoede in België actief bestrijden.

Soep op de stoep
Woensdag 5 december, Bisdomplein Gent
 
Naar jaarlijkse traditie neemt het bisdom Gent deel aan de “Soep-op-de-stoep”- actie ten voordele van Welzijnszorg. Van harte welkom op woensdag 5 december tussen 11 en 13 uur aan de stoep van het bisschopshuis voor een heerlijke kop warme soep!

Tentoonstelling in Karmelietenklooster  
 
Vanaf zaterdag 1 december (tot 24 december) kan je in het Karmelietenklooster in de Burgstraat in Gent (ingang boekhandel Carmelitana) een unieke (verkoops)tentoonstelling zien: Heilige kunst van twee grote christelijke tradities. In het kader van de tentoonstelling houdt pater Thomas Pott, monnik van Chevetogne, op 17 december (19.30u) een lezing.

Download hier de folder met alle praktische info 

'God onder ons' 
Sint-Baafskathedraal, 22 december

Unieke uitvoering van 'La Nativité' - Olivier Messiaen  
 
CCV-coördinator en musicoloog Jan Christiaens leidt dit orgelconcert in. Nicolas De Troyer bespeelt het orgel van de Gentse kathedraal. Olivier Messiaen  componeerde op 27-jarige leeftijd zijn eerste grootschalige orgelwerk: La Nativité du Seigneur. Mis deze unieke uitvoering niet! Ze brengt je enkele dagen voor Kerstmis dichtbij Gods menswording. 

Agenda

Uw verlossing komt nabij. (Lc 21, 25-28.34-36)

Copyright © 2018 Bisdom Gent, All rights reserved.
U ben ingeschreven op de nieuwsbrief van het Bisdom Gent.

Our mailing address is:
Bisdom Gent
Bisdomplein 1
Gent 9000
Belgium

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp