Nieuws

 

 

Actueel

Foto's Vormsel 2019

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Nieuws

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

School voor Geloofsverdieping
Editie 2019-2020 - Schrijf nu in!
 
In september 2019 start een nieuwe editie van de School voor Geloofsverdieping. Tijdens 19 bijeenkomsten wordt in 1 jaar op een toegankelijke manier het Bijbelse geloof verhelderd.

Voor wie?

  • voor leden van nieuwe parochieploegen
  • voor pastoraal geëngageerden in parochies en voorzieningen
  • voor christenen die hun geloof willen herbronnen
  • voor elkeen die de schoonheid van het geloof wil ontdekken

Vind hier (website van CCV) alle info
 

IJD-feest
Donderdag 27 juni
 
Om het schooljaar lekker af te sluiten, organiseert IJD Gent een  "Magni-frietfeest" "om samen met alle vrijwilligers, leden en sympathisanten feestend de vakantie in te gaan.

We beginnen de avond met een gebedsmoment en een terugblik op het afgelopen IJD-jaar. Nadien zijn er voor iedereen - tegen de milde bijdrage van 5 euro - frietjes à volonté. IJD voorziet ook animatie voor jong en minder jong: Kubb er heerlijk op los, keuvel gezellig bij of laat je dansmoves de vrije loop! 

Afspraak: 18.30u aan het Coyendanspark (Sint-Baafsabdij) in Gent

Meer info en inschrijven
 

Internationaal orgelfestival
Sint-Baafskathedraal, juli-aug
 
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert vzw Gents Orgelcentrum elke donderdag in de zomermaanden orgelconcerten in de Sint-Baafskathedraal (aanvang 20u, tenzij op 25 juli: 12.45u).
Thema van het festival is: Gabriël Verschraegen (1919-2019): honderdste verjaardag van zijn geboorte
Op 29 augustus sluit organist-titularis Edward De Geest de concertreeks af.

Ontdek hier het ganse programma

Luk De Geest-prijs 2019
Reinaertschool

 
De leden van de Raad van Bestuur van de vzw Katholieke Scholen Regio Gent-West hebben op 18 juni 2019 beslist om de eerste E.H. Luk DE GEEST-prijs 2019 uit te reiken aan de directieleden van hun basisscholen KLIMREK Reinaertstraat, KLIMREK Van Beverenplein en DE BOOMHUT Boomstraat.
 
De drie directeurs, Anne Vereecken, Marleen Verplancke, en Steven Dejongh, vertalen op hun eigen en unieke manier in hun kleurrijke scholen hoe aandacht voor armoede & onderwijs vele kinderen kansrijk maakt.
 
Een opdracht die ere-vicaris Luk De Geest, die in juli 2018 overleed, als bestuurslid van de vzw Katholieke Scholen Regio Gent-West altijd inspireerde om zich op alle vlakken en voor iedereen in te zetten. De prijs die zijn naam draagt moge alle medewerkers dagelijks herinneren aan die kansrijke opdracht. 
 

Interview bisschop Van Looy
Elisabeth-website

De website Elisabeth, www.pastoralezorg.be, interviewde de bisschop bij zijn nakende afscheid. Bisschop Van Looy is bisschop-referent voor caritas en ook voor de beroepsvereniging van pastores.
Lees hier het interview: "Het komt er op aan de pijn van mensen niet uit de weg te gaan"

Beleg van Gent over diversiteit
Priester Ghislain uit Kameroen

Met deze priester en scheutist uit Kameroen, werkzaam in het bisdom Antwerpen, sloot het Beleg van Gent (lunchgesprekken op de derde woensdag in het Sint-Baafshuis) het werkjaar af. 
Priester Ghislain verzamelde Antwerpse jongeren uit verschillende culturen en trok ermee naar de Wereldjongerendagen in Panama. Die ervaring inspireerde hem om door te denken over diversiteit. 
Lees hier meer

Tentoonstelling Parcum
Vanaf 3 juli, Abdij van het Park

Doorheen de tijd hebben mensen op verschillende manieren uiting gegeven aan hun geloof. 
Het ongrijpbare grijpbaar proberen te maken. 
Met heel uiteenlopend erfgoed tot gevolg. In een frisse en eigentijdse opstelling biedt PARCUM een kijk op dit veelzijdig religieus erfgoed. 

This is not a collection (3.07.2019 – 3.11.2019) brengt topstukken, bijzondere objecten en alledaags erfgoed uit de eigen collectie, in dialoog met werk van hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.

Lees hier (www.parcum.be) meer

Dag vredesspiritualiteit
Brugge, 9 juli
 
Pax Christi organiseert zijn jaarlijkse dag van de vredesspiritualiteit in het Grootseminarie in Brugge. Thema is Bemin uw vijanden. Sprekers o.a. Johan Swinnen (ere-ambasadeur, o.m. in Ruanda) en Mieke Van Hecke

Lees meer op de website van Pax Christi Vlaanderen

Sint-Michielsbeweging: Djiezes!
19-21 juli
 
Tijdens de Gentse feesten organiseert de Sint-Michielsbeweging Gent hun jaarlijkse 'Djiezes-festival'. Ook dit jaar zijn ze terug van de partij en voorzien een bijzonder programma tijdens het openingsweekend van 19 tot 21 juli. Het festival wordt grotendeels gratis aangeboden op enkele optredens na (meer info op de website hieronder). 

Sint-Martinuskerk, Aalst
Virtuele tour
 
Kerknet biedt je een virtuele tour in de Sint-Martinuskerk in Aalst. Je hoeft niet de deur uit, via deze link kom je terecht op een 360° Virtual Tour, waardoor je als het ware midden in de kerk terechtkomt. Door op rode bolletjes te klikken die in beeld verschijnen, kan je je in de kerk verplaatsen en in het rond kijken.

Carmelitana
Nieuwe webshop

Je vindt in de nieuwe webshop niet alleen boeken en dvd's, maar ook abdijproducten, wenskaarten, geschenken en religiosa. Mettertijd komt de volledige fysieke winkel online! Gratis verzending vanaf 50 euro.
Neem een kijkje op www.carmelitana.be

 

Meegedeeld

Benoeming
 
E.H. Paul De Neve, rector van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Oostakker, werd daarnaast ook benoemd tot liturgisch en pastoraal verantwoordelijke van de bedevaarten bisdom Gent. Directeur van de bedevaarten bisdom Gent is Jonathan Beyaert.  

De Mensenzoon moet veel lijden. (Lc 9, 18-24)

Copyright © 2019 Bisdom Gent, All rights reserved.
U ben ingeschreven op de nieuwsbrief van het Bisdom Gent.

Our mailing address is:
Bisdom Gent
Bisdomplein 1
Gent 9000
Belgium

Add us to your address book


Email Marketing Powered by Mailchimp