Volwassenen

 

 

Actueel

Nieuwsbrief Bisdom Gent
klik hier.

Activiteiten KVLV. klik hier

Activiteiten Okra. klik hier

Activiteiten Femma.
Klik hier

Volwassenen

FEMMA - Vrouwen die bewegen

Activiteiten


FEMMA AALST ST.-ANNA

Alle info over onze activiteiten vind je ook op http://www.femma.be/nl/groep/aalst-sint-anna 


Weekendreis Femma naar Cambridge (Engeland) 6-8 oktober.

Dit jaar was het onze twintigste meerdaagse en om deze jubilee te vieren hebben we er meteen maar een driedaagse van gemaakt.
Vrijdag 6 oktober zijn we met 41 Femma-vriendinnen en -vrienden er op uit getrokken om in Cambridge te gaan onderzoeken waarom er zoveel Nobelprijswinnaars aan deze universiteit afgestudeerd zijn. Eerlijk gezegd, nu we terug thuis zijn, weten we het nog altijd niet maar we kunnen het wel al een beetje begrijpen.
Met die Engelsen weet je nooit goed welk weer ze in onze gemeenschappelijke Noordzee stoppen en daarom kozen we maar voor de snelste overtocht (eigenlijk een ondertocht) en zijn we maar door de Chunnel getrokken.
We waren Frankrijk nog niet uit of een uitgeweken Brit probeerde één van onze medereizigsters de toegang tot zijn eiland te ontzeggen omdat iemand ooit het brave mens haar identiteitskaart had gestolen maar ze de dag later al teruggekregen had.
In Engeland gearriveerd hebben we het niet gewaagd om met de inboorlingen over hun Brexit te praten. De meesten liepen er met de tranen in de ogen omdat hun uitstap uit de EU niet kon teruggedraaid worden.
In verband met terugdraaien, wijzelf hadden onze uurwerken in de bus al een uur vroeger gezet want een Vlaming wil op tijd en stond zijn eten, hé.
Gelukkig dat we een bedreven en oplettende chauffeur mee hadden, een die om veiligheidsredenen altijd links reed want het krioelde ginds van de spookrijders. Al snel bleek dat dit de veiligste oplossing was en naarmate het later op de dag werd zagen we meer en meer wagens die hetzelfde deden als wij; goed gedaan Johny.
Dus wij verder naar Saffron Walden, het dorpje waar ze ooit iets uitgevonden hebben waarmee wij hier bij ons die gele toets aan onze rijstpap kunnen geven.
Bij ons bezoek aan Audley End House bleek ook welke goede metsers en architecten ze vroeger moeten gehad hebben; ’t zou ons niet verwonderen dat ze die toen bij ons zijn komen ronselen en dat deze toen zonder veel formaliteiten wél het land binnen mochten.
We hadden gelukkig ook een gerenommeerde organist bij die de plaatselijke opzichters eens toonde hoe hun verouderde toetsinstrumenten moeten bespeeld worden. Of het veel zal geholpen hebben weten we bij deze nog niet want die Engelsen zijn nogal hardleers.
Toen we die avond in het hotel arriveerden waren de meesten al blij dat er terug eens deftig kon gegeten worden. Een korte wandeling bracht ons naar een restaurantje waar ons avondmaal geserveerd werd. Vermoedelijk omdat ze toch wisten dat we er niet zullen terugkomen deden ze hun best om de rekening flink aan te dikken en dit tot grote bezorgdheid van onze reisleidster.
Na een rustige nacht en een stevig ontbijt, werd aangezet naar onze hoofdbestemming: de universiteitsstad Cambridge.
Wie ‘Fens’ zegt, zegt ‘water’ en dat hadden die Engelse weergoden geweten want ze draaiden daarboven af en toe het kraantje open. Maar op de vele zonnige momenten hebben we onze ogen uitgekeken op de talrijke prachtige universiteitsgebouwen en parken. Van grasvelden aanleggen en onderhouden kennen die Engelsen wel iets. Het lijkt erop dat ze er dag en nacht op hun grasmaaiers rondrijden.
Ondertussen probeerde onze gids(e) ons wegwijs te maken in deze schitterende stad, ons de verschillen te leren tussen de vele colleges en faculteiten, ze leerde ons de stichters kennen en vertelde tussendoor over de rivaliteit met Oxford. We leerden er ook dat het bijna een heiligschennis is als men op bepaalde graspartijen durft te lopen. Na zo’n twee uur zeer interessante geschiedenisles werden we aan het Fitzwilliam Museum afgezet.
Gelukkig dat we dit konden meemaken! Men kan zich moeilijk voorstellen welke schatten er daar allemaal te zien zijn. Het was zoals een open boekenkast waar we onze vroegere geschiedenislessen als een sneltrein voor onze ogen zagen passeren.
Als men al dat moois dan nog eens kan combineren met de ‘Choral Evensong in King’s College Chapel’, dan is dàt alleen al een reisje Cambridge waard! Een extra voordeel was dat we ‘en passant’ onze weekendviering konden meepakken.
Die avond was restaurant Zizzi de plaats om de culinaire kwaliteiten van de Italiaans-Engelse keuken te ontdekken. Jammer dat we er niet nog wat konden nagenieten want de rijtijden van onze chauffeur moesten ook gerespecteerd worden.
De derde dag, juist toen we begonnen te wennen aan ‘the Queen’s’ onderdanen, moesten we met hebben en houden de bus op met een stop in Canterbury.
Alhoewel velen van ons de overweldigende kathedraal daar al eens bezocht hadden, toch blijft die telkens weer onontdekte facetten blootgeven.
Bij onze terugkeer, opnieuw onder het kanaal, waren we reeds aan het nakaarten alsof het onze eerste uitstap geweest was…
En toen we, zoals voorzien, op een christelijk uur terug thuiskwamen stond onze bloedeigen ‘Sint-Anna-Kathedraal’ zoals van oudsher te pronken en ons op te wachten, met op de achtergrond de werken voor onze eigen Chunnel.
Proficiat en bedankt Femma-vrienden, jullie hebben er samen weer een onvergetelijke reis van gemaakt!

Herman Claus


Alle informatie over voorgaande activiteiten vind je ook op onze website